Tuesday, May 12, 2009

KOIRAN KOULUTUS KÄYTÄNNÖSSÄ: Ehdollisen vahvisteen opettaminen koiralle


Jotta positiiviseen vahvistamiseen perustuva koiran koulutus olisi mahdollisimman tehokasta, on eläimelle kyettävä kertomaan tarkalleen, sekunnin murto-osan tarkkuudella, milloin se tekee oikein. Jos koira saa jonkin tekemänsä asian jälkeen suoraan primäärivahvisteen eli ehdottoman vahvisteen (esim. ruoka, lelu, leikki) ongelmaksi muodostuu sen hitaus ja epätarkkuus, sillä kouluttajan palkkio tulee aina pari sekuntia myöhässä. Käytettäessä ehdollista vahvistetta eli sekundäärivahvistetta (naksutin, hyvä-sana, pilli jne) koiran kouluttaminen nopeutuu ja tehostuu huomattavasti. Hyödyntäen klassista ehdollistumista koiralle opetetaan, että tietty äänisignaali ennakoi palkkion tuloa.

Voit käyttää palkkiona mitä tahansa, joskin ruuan käyttö on usein yksinkertaisinta. Anna valitsemasi äänisignaali (jokin sana tai naksutin) ja sen jälkeen palkkio koiralle. Kiinnitä huomiota siihen, ettei esimerkiksi kätesi liikahda ennen kuin äänisignaali loppuu. Toista tätä useamman kerran ja muista pitää myös taukoja. Lisää ehdollisen vahvisteen opettamistilanteisiin häiriöitä pikkuhiljaa, esimerkiksi treenaa erilaisissa paikoissa, muiden ihmisten/koirien läsnäollessa jne. Muista, että kun lisäät häiriöitä tilanteeseen, saattaa koirasi jäädä tuijottelemaan uutta häiriön aiheuttajaa. Toimita palkkio silti, äläkä toista äänisignaalia! Lopulta voit testata äänisignaalin toimivuutta siten, että annat merkin kun koira katselee muualle tai touhuilee omiaan lähelläsi. Jos koirasi katsoo sinua heti merkin kuultuaan ja tulee luoksesi, se on oppinut merkin.

Seuraavissa käytäntö-artikkeissa hyödynnetään ehdollista vahvistetta erilaisten temppujen ja katsekontaktin opettelussa!

No comments:

Post a Comment