Friday, May 8, 2009

KOIRAN KOULUTUSVINKKI: Koiran aktivointi


Onko koirallasi välillä energiaa vähän liikaakin? Varsinkin pennut ja nuoret koirat voivat olla melko "ylinenergisiä" ajoittain. Markkinoilla on monenlaisia koiran aktivointivälineitä, mutta ilman niitäkin pärjää!

Yksi suosituimmista aktivointileikeistä on varmasti makupalojen piilottelu. Näin koira (mieluiten nälkäinen) joutuu käyttämään nenäänsä etsiessään ruokaa. Makupalojen kannattaa olla erityisen mieluisia koirallesi. Niitä voi piilottaa ympäri asuntoa tai ulkona (lumihankeen, metsään, ruohikkoon jne) ja vaikeusastetta muokataan sitä mukaa miten koira oppii makupaloja löytämään. Voit myös tehdä vaikkapa verijäljen (tai hajujäljen ruualla) koiran seurattavaksi, ja lopussa odottaa tietenkin herkkukasa! Tällainen hajutyöskentely on erinomaista koiran virikkeistämistä, ilman sen suurempia käytännön tavoitteita. Jos et ehdi piilotella ruokaa, niin anna koiralle herkullinen luu pureskeltavaksi tai jos koirasi ei erityisemmin välitä herkuista, mutta rakastaa lelujaan (pallo, kepit ulkona jne) piilota niitä!

Ongelmanratkaisutehtävät toimivat myös erinomaisina koiran aktivointileikkeinä. Voit aloittaa laittamalla tyhjän vessapaperirullan (tai talouspaperirullan) lattialle koiran eteen ja tiputtaa mieluisen makupalan sen sisään. Anna koirasi pohtia miten makupala saadaan! Vaikeuta tehtävää sitä mukaa mitä koira oppii, käytä esimerkiksi tyhjiä jogurttipurkkeja ym astioita.

Helppojen temppujen opettelu on mukavaa ajanvietettä lemmikkisi kanssa, mutta myös aktivoi koiraa. Opetelkaa vaikkapa tassun antaminen, ympäri pyörähtäminen tai "suukon" antaminen!

No comments:

Post a Comment