Thursday, May 21, 2009

5 VÄÄRÄÄ OHJETTA PENTUKOIRAN OMISTAJALLE


Pentukoiran omistaja saa usein laidasta laitaan kaikenlaisia neuvoja, ja monet niistä eivät ole hyviä. Harmittomiakin ohjeita löytyy, mutta valitettavasti kuulee niitäkin, joiden toteuttaminen kannattaa jättää väliin. Aina kannattaa miettiä onko neuvoissa mitään järkeä ja luottaa omaan arvostelukykyynsä. Tässä artikkelissa käyn läpi 5 yleistä ja väärää neuvoa pennunomistajalle.

Väite 1. Johtajuusteoria, ole johtaja pennulle!
Tämä on yksi sitkeimmin eläviä myyttejä koiran koulutuksessa. Vieläkin näkee joissain kirjoissa ja nettiartikkeissa väitettävän, että koirat ovat perineet käyttäytymisensä suoraan sudelta. Pennunomistajaa neuvotaan kohtelemaan pentua alempiarvoisena sutena ja annetaan ymmärtää, että se saisi pentukoiran pitämään omistajaansa johtajasutena. Totuus kuitenkin on, että koira ei ole susi. Koira ei myöskään kykene ajattelemaan kuin susi. Sen aivojen rakenne ja toiminta ovat erilaiset ja jos ihminen yrittää ottaa "johtajuuden", koira vain hämmentyy eikä käsitä mistä on kyse. Koiran aivojen toiminta muistuttaa lähinnä nelikuisen sudenpennun aivojen toimintaa, ja tämän ikäinen sudenpentu oppii kuten koirakin - leikin kautta.
Johtajuusteoria on täyttä puppua myös susien laumakäyttäytymisen osalta. Vanhanaikaiset tiedot susien laumakäyttäytymisestä perustuivat havaintoihin vankeudessa elävien susien käyttäytymisestä. On jo kuitenkin tiedetty kauan, että vankeudessa elävä susi käyttäytyy merkittävästä eri tavoin kuin vapaana luonnossa elävä susi. Lauma, joka elää vankeudessa, kokee jatkuvia konflikteja ja taisteluita rajoitetuista resursseista (ruoka, tila jne). Villit susilaumat taas koostuvat perheryhmistä, joissa ei esiinny "johtajasusien pomoneleitä" tai taisteluita ja dominanssia.
Ole siis pennullesi luotettava ja oikeudenmukainen "isä- tai äitihahmo".

Väite 2. Älä sekaannu koirien tappeluihin, anna niiden selvittää välinsä itse!
Tämä väite perustuu siihen, että tilanne vaikuttaa usein pahemmalta kuin mitä se on. Valitse pennun tuttavapiiri tarkkaan! Pentukoiran tulisi tavata sosiaalisia ja kilttejä aikuisia koiria, jotka eivät aiheuta tarpeetonta pelkoa ja fobioita pennussa. Toisia koiria kohtaan aggressiivisesti käyttäytyvän koiran hyökkäys voi saada pennun shokkiin ja pahimmassa tapauksessa se oppii, että hyökkäys on paras puolustus. Noidankehä on valmis, sillä pennusta tulee aikuisena toisiin koiriin aggressiivisesti suhtautuva koira.

Väite 3. Emo kurittaa pentuja ottamalla niitä niskasta kiinni, tee siis samoin!
Pentukoiran nostaminen niskasta on valitettavasti edelleen hyvin yleinen tapa rangaista sitä. Peruste tälle on, että narttu tekee samoin pennuilleen. Totuus kuitenkin on, että ihminen ei ole koiraemo ja on naurettavaa edes yrittää matkia koirien omia rankaisumenetelmiä. Vain erittäin harvat nartut edes käyttävätkään niskasta nostamista rangaistuksena. Kunnon ote niskanahasta epäilemättä on tehokas rankaisu pennulle, mutta suurena riskinä on, että saat pennustasi epävarman ja pelokkaan.

Väite 4. Älä koskaan auta pentua pois ikävästä tilanteesta!
Perustelu tälle väitteelle on, että pentu oppii näin vain pelkäämään. Se voi pitää paikkansa, jos pentua aina nostellaan pois ja sitä lohdutellaan havaittaessa pientäkin epävarmuutta. Pentukoiran omistajan velvollisuus on kuitenkin varjella pentua tilanteilta, joita se ei hallitse tai joissa se voi loukata itseään. Esimerkiksi leikki isomman koiran kanssa saattaa yltyä liian rajuksi ja pentu pelästyy tilannetta. Keskeytä leikki tällöin välittömästi! Uhkaavat koirakokemukset aiheuttavat pahimmillaan sen, että pennusta tulee aikuisena muita koiria pelkäävä ja se suhtautuu niitä kohtaan aggressiivisesti. Pennun tärkein sosiaalistumiskausi kestää kahdeksan viikon iästä 12-14 viikon ikään ja on erityisen tärkeää, että pentu saa tällöin vain hyviä kokemuksia muista koirista.

Väite 5. Paina pennun kuono sen pissaan, jos se tekee tarpeensa sisälle!
Miltä sinusta tuntuisi, jos ystäväsi tulisi huutamaan aina korvaasi kun menet vessaan? Alkaisiko vessa tuntua hyvältä paikalta tehdä tarpeensa? Entä tekisitkö tarpeesi kyseisen ystävän läsäollessa, kun olet aina saanut huutoa osaksesi? Monet pennunomistajat kärsivät siitä, että koira ei tee millään tarpeitaan lenkillä. Älä siis muodosta negatiivista mielleyhtymää sinun ja tarpeiden tekemisen välille! Pentu ei kykenee ymmärtämään oikea-väärä eroa vaan se oppii turvallinen-vaarallinen asteikolla. Raju rankaiseminen tarpeiden tekemisestä sisälle saattaa myös johtaa siihen, että pentu vain oppii tekemään tarpeensa piilossa. On huomattavasti riskittömämpää palkita pentua pissimisestä ulos (kehut, ruoka jne, muista ehdollinen vahviste!) ja olla välittämättä vahinkotarpeista sisällä. Muista kuitenkin viedä pentua usein ulos, sillä se ei vielä kykene pidättelemään tarpeitaan kunnolla.

No comments:

Post a Comment